iPhone challenge - 5. Microsoft, get your sh*t together

Door beste-spellen op woensdag 30 september 2015 23:34 - Reacties (4)
Categorie: iPhone challenge, Views: 3.279

Voor degene die mijn eerdere blogs nog niet gelezen hebben: ik had een Windows Phone en had deze (uiteraard) volledig ingericht op het Microsoft ecosysteem. Nu moet ik het met een iPhone doen, welke mij meteen iMessage, iCloud, iTunes, die office suite van Apple die niemand gebruikt en waarvan ik de naam niet weet (iOffice?), en weet ik het wat nog meer probeerde aan te smeren. Waarschijnlijk is de integratie top en werken deze diensten allemaal naar behoren, maar voor mij, die zijn iPhone maar tijdelijk gaat gebruiken (hoop ik, het blijft angstvallig stil rondom mijn reparatie bij CoolBlue), loont het niet om over te stappen.

Even tussendoor: bedankt voor de app suggesties, heb buienalarm geïnstalleerd en nadat ik de app heb geweigerd om mijn locatie op de achtergrond te bepalen (dat deed die app dus non-stop), ben ik meer dan tevreden :) Ook bedankt voor alle andere tips, ze worden echt gewaardeerd. Nog geen goede app als vervanging van het YouTube-gedrocht?
Daarbij ga ik proberen om het tempo weer wat op te voeren en meer posts te schrijven.


Op mijn startscherm zie je bovenaan dan ook vooral Microsoft apps staan:
http://static.tweakers.net/ext/f/KtEEcvT1wCxPLdudKVjT1YJg/full.png
  • Microsoft Word
  • Microsoft Excel
  • Microsoft PowerPoint
  • Microsoft OneNote
  • Microsoft Outlook
  • Microsoft Office Lens
  • MSN Nieuws
  • MSN Sport
  • Microsoft OneDrive
  • Skype
Laten we beginnen met Outlook. Want Outlook is gewoon geniaal. Het is één app waarmee je je mail, agenda, bestanden en contactpersonen kunt inzien. Voor iemand die geen zin heeft om alles in de iPhone-equivalente apps in stellen, of voor iemand die gewoon een alles-in-één oplossing zoekt en alles bij Microsoft heeft, is dit geweldig. In e-mail kun je quick-actions inschakelen voor naar links en naar rechts swipen op een bericht. Praktisch alle gangbare bijlages (pdf, jpg, alle office bestanden) kun je gewoon binnen de app openen. Agenda is niet veel bijzonders, maar dat is een papieren agenda ook niet. Bestanden is voor mij een soort backup-OneDrive app geworden, maar in feite heb je de stand-alone OneDrive app niet meer nodig. Daarbij kun je ook je Dropbox, Box, en zelfs Google Drive koppelen en weergeven binnen Outlook. Bestanden uit je drivebox-dinges kun je gewoon als bijlage voegen bij je mail. Ook handig: een lijstje met de laatste bijlagen uit je e-mail, zodat je niet meer tussen je mail hoeft te zoeken. Personen is voor mij persoonlijk handig, omdat ik dan niet ieder nummer een-op-een in het telefoonboek hoef in te voeren.

De Office Apps (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) zijn niet ongelooflijk praktisch op een <4” schermpje. Maar ze zijn prima geschikt voor het doen van kleine wijzigingen, zonder je hele opmaak overhoop te gooien. En aangezien ik OneNote altijd al gebruikte als notitieblok, blijf ik dat nu ook doen, hoewel de standaard Apple Notes app waarschijnlijk ook wel aan mijn beperkte eisen zou voldoen. Deze apps komen echter gewoonweg beter tot hun recht op een groter scherm van bijvoorbeeld een iPad.

Office Lens, MSN Nieuws en Sport en Skype werken gelijkwaardig aan de Windows-varianten, maar zien er nét anders uit. OneDrive ziet er heel anders uit, en werkt minder prettig dan de Windows variant. Het kan wél je foto’s die je genomen hebt met je iPhone automatisch synchroniseren met de cloud. Maar gek genoeg werkt het OneDrive-gedeelte in Outlook sneller dan de losse app…

En dat is eigenlijk het enige kritiekpuntje wat ik zo 1-2-3 heb op de Microsoft apps op iPhone. Komt daar dan die titel vandaan? Is dat dan niet een beetje overtrokken?

Nee. Die titel komt van het feit dat Microsofts apps op iPhone domweg beter zijn dan op Windows Phone. De mail-app (outlook) ziet er veel beter uit en heeft veel meer functies, waardoor de Windows Phone app nu op mij overkomt als een demo van een paar jaar oud. Met Office voor Windows Phone kun je wel documenten bewerken, maar dat is veel beperkter dan dat je op de iPhone/iPad kunt. Als klapper op de vuurpijl: Office Lens voor iPhone crasht niet als je een gemaakte foto wilt opslaan, in tegenstelling tot de app op Windows Phone…

Het is, als gebruiker van een telefoon met nota bene Windows, pijnlijk om te zien dat hun apps op het concurrerende platform gewoon veel beter uit de verf komen dan op hun eigen platform. Natuurlijk, Windows Phone 10 gaat daar vast verandering in brengen (ik ben volgens mij de enige Tweaker die de beta nog niet geprobeerd heeft), maar de apps voor iOS zijn er nu, en waren er al langer.

Dat roept vragen op. Wat wilt Microsoft hiermee bereiken? Is Windows Phone voor Microsoft niet eens meer interessant genoeg? Zijn de diensten (Office 365, OneDrive) van Microsoft dan echt zo veel belangrijker dan de producten (Windows, Lumia)? Ik hoop dat Microsoft orde op zaken stelt met Windows Phone 10…

Volgende: iPhone challenge - 4. Meer dan 1.000.000 apps! 09-'15 iPhone challenge - 4. Meer dan 1.000.000 apps!

Reacties


Door Tweakers user RobinHood, woensdag 30 september 2015 23:59

Nouja, het is inderdaad een beetje de strategie van MS geworden om android en iOS heel goed te ondersteunen, zodat mensen denken "verrek, als dat al lekker werkt op een normale telefoon, moet dat episch zijn op een windows phone"

Nouja, dat eerste stukje klopt dus wel: bijna alles van MS werkt heerlijk op de concurrentie. Werkt het beter op Lumia's? Eh, nee....

Het is een veel gehoord kritiekpunt, zal vast wel terecht wezen, al was skype 2 jaar geleden op Android helemaal een gedrocht, die van WP 8.1 werkt zowaar best lekker nu.

Zal W10 verschil maken? Ik hoop het, maarja, op W10 voor desktops is ook nog geen goede Skype, een vriend van me heeft een macbook en zijn skype kan meer dan mijn windows skype, da's ook niet leuk :/ Een nieuwe Skype voor W10 komt er wel aan, maar is uitgesteld, iets zegt mij dat Skype nogsteeds een teringzooi is :X

En met het andere heb je ook wel gelijk: MS is gaan draaien op diensten. Onedrive en het Azure gebeuren was een schot in de roos, Office 365 is ook een hit, en eigenlijk denk ik dat ze momenteel wel moeten, puur om vooral Google [de grootste concurrent op veel vlakken] zo min mogelijk voet aan de grond te laten krijgen. Het zou toch wat zijn als ChromeOS opeens populair wordt, met alles wat daarbij hoort.

Maar wat meer aandacht voor hun telefoons kan geen kwaad.

Door Tweakers user F.West98, zaterdag 3 oktober 2015 00:07

Windows 10 heeft imo stukken betere mail- en agenda-apps dan Windows 8. Werkt echt stukken beter en heeft veel meer opties. Ook Windows Phone trouwens. Ik denk dat MS erg druk bezig is met WP10 en dus WP8 een beetje achterstelt momenteel.

Door Tweakers user WoutervOorschot, zaterdag 3 oktober 2015 00:21

Ze zijn heel hard bezig om alle apps op WP los te maken van het OS, een zeer goede zaak imo, net als op windows desktop immers. Alle apps komen dus bij de teams te liggen, OneDrive bij het OneDrive team, office bij het office team, Skype bij het Skype team enzovoorts.

Ze maken allemaal nieuwe apps maar op WP moeten ze nog wachten op de volgende versie voor ze kunnen updaten. Zodra de volgende versie er is, Windows 10 mobile, zijn alle apps losgekoppeld van het OS en kunnen ze dus even snel worden geupdate(outlook, Skype, office ed zijn op W10M vele malen beter dan wp8.1 en on par met de andere platformen).

Het heeft erg lang geduurd, maar het lijkt dat ze de mobile strategie eindelijk echt op orde krijgen.

Door Tweakers user beste-spellen, maandag 5 oktober 2015 22:33

WoutervOorschot schreef op zaterdag 03 oktober 2015 @ 00:21:
Het heeft erg lang geduurd, maar het lijkt dat ze de mobile strategie eindelijk echt op orde krijgen.
Ik hoop het ook :)

Reageren is niet meer mogelijk