iPhone challenge - 4. Meer dan 1.000.000 apps!

Door beste-spellen op woensdag 23 september 2015 23:38 - Reacties (16)
Categorie: iPhone challenge, Views: 3.662

http://static.tweakers.net/ext/f/vKXiiKIYWdCOJ7HyXEu2zsPj/full.png
Was nou meteen naar 10 gegaan... :+

Voor mij, als Windows Phone gebruiker die het moet doen met slechts 350.000+ apps, is het, toegegeven, soms behelpen. Officiële apps van soms toch wel grote bedrijven ( }> Evil Google }> bijvoorbeeld) blijven maar uit op ‘het derde platform’. “Maar er zijn goede 3rd party apps!”, is dan de standaard repliek. Ja... maar dat is dan toch anders dan de echte app.

Gelukkig is Apples App Store overzichtelijk ingedeeld. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar op de iPad vind ik de App Store altijd maar warrig en in de Windows Store krijg ik nooit gevonden wat ik zoek. Een beetje de standaard apps geïnstalleerd (Facebook, WhatsApp, Buienradar, NS, etc.) en een hoop Microsoft apps, maar daarover volgt in een latere blogpost meer. Ook apps die ik op Windows moet missen, zoals de Vodafone app (serieus Vodafone, jullie hadden een prima app, waarom werkt deze opeens niet meer. Ik hoef deze nieuwe app met al die wazige zweverige rondjes niet) en de app van de universiteit. En niet te vergeten: de officiële YouTube app!!! :*)

Om daarmee te beginnen: wie van jullie weet daarvoor een goed alternatief? :+ De navigatie binnen de app werkt echt niet handig en is traaaaaag, het duurt een halve eeuw voordat de video eindelijk eens fullscreen staat, en terug gaan naar het overzichtsscherm is nou ook niet enorm goed uitgewerkt. Metrotube voor Windows Phone werkt wat dat betreft beter. Misschien dat de app wel goed en vloeiend werkt op de iPhone 6, zou kunnen gezien de problemen die google schijnt te hebben met het ondersteunen van oudere telefoons. O-)

De NS app werkt wel prettig, prettiger dan de Trein app (sorry Niels) voor WP. Vooral de drukte-indicator is handig om te kijken of het loont om een trein later te pakken. Daarentegen mis ik wel het gebruikersgemak van de Regenmeter app (bedankt Niels!), want de buienradar app heeft net iets te veel menuutjes en knopjes nodig om handig te werken.

Over de Facebook en WhatsApp app kan ik kort zijn: ze werken vergelijkbaar.

De apps die ik heb moeten missen, nou… daar kan ik prima zonder mee. De Vodafone app is langzaam en raar, en iOS heeft ook genoeg functies om zelf je dataverkeer te monitoren. De app van de universiteit is leuk als het werkt, maar vaak werkt het ook niet. Volgens mij wordt er ook gebruik gemaakt van een webview (of er was geen designteam), waardoor het raar is dat de app niet multiplatform is gemaakt. De provincie Brabant heeft ook een poging gewaagd met de “Brabant OV” app, maar het feit dat je daarin geen live tijden kunt zien, maakt die app al compleet overbodig: 9292 werkt dan beter (waarbij de WP 9292 app fijner werkt dan de iOS versie: navigatie binnen iOS is niet altijd even logisch). De ‘Dance Dance Dance!’-app en consorten kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden, dus deze heb ik nog niet eens geprobeerd. Als er andere apps die ik zeker moet uitproberen voordat ik terug ga naar het achtergestelde Windows Phone: post ze maar in de reacties.

Natuurlijk zijn er dan ook nog de apps van Apple. Ik gebruik ze lang niet allemaal (sterker nog: de helft zit in een mapje ‘ongebruikt’) maar in het kort zal ik wat over enkele apps vertellen.
 • Safari: man wat is die browser snel. Ik weet niet hoe Edge op Windows Phone 10 is, maar als dat niet veel sneller is dan de Windows Phone 8.1 browser, dan ga ik dat zeker missen. Verder wel onhandig dat je adresbalk bovenaan staat en je knoppenbalk niet altijd op het scherm blijft.
 • Berichten: het verwijderen van sms-berichten is ongelofelijk onhandig gedaan. Voor de rest: tja, het is een sms-app, kun je niet veel aan verknallen.
 • Telefoon: geldt hetzelfde voor: kan weinig mis mee gaan. Wel bloedirritant is dat je telefoon eerst nog even door trilt wanneer je een gesprek aanneemt als je gebeld wordt.
 • Foto’s: afgrijselijk lelijk icoontje, maar de app zelf zit goed in elkaar en werkt bovendien snel. De thumbnail scroll balk onderin als je een foto bekijkt mag van mij schaamteloos gekopieerd worden naar Windows.
 • Weer: geeft het weer helder aan ( _O- ), de belangrijkste informatie staat meteen op je scherm. Wel jammer dat het icoon niet ‘live’ is: ook al regent het pijpenstelen, het icoontje blijft volhouden dat het zonnig is met een wolkje.
 • Kaarten: daar is al een hoop over gezegd. Helaas is het waar: als je ergens heen wilt, dan heb je echt niets aan die app. Enkele voorbeelden:
  • Het herkent mijn werkadres niet. En zeg niet dat het vast een adres in een nieuwbouwwijk is, want het is een monumentaal gebouw aan een straat die letterlijk al honderden jaren oud is.
  • Mijn thuisadres wordt wel herkend, maar wanneer je alleen een straatnaam ingeeft, krijg je geen resultaten.
  • Bij de zoektocht naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn stuurde Apple Maps mij letterlijk langs de dichtstbijzijnde Albert Heijn naar een andere vestiging een paar kilometer verderop.
  • Bij de zoektocht naar de dichtstbijzijnde McDonalds stuurde Apple Maps mij naar Oosterhout, terwijl er in Tilburg toch ook wel een McDonalds zit…
  • En ga zo maar door
  Daarbij komt dat er nog geen OV-informatie geïntegreerd is, iets dat HERE Maps al tijden heeft.
Andere apps gebruik ik niet of nauwelijks. De mail en agenda app gebruik ik niet, omdat ik de Outlook app gebruik, maar daarover dus later meer.

Conclusie: geweldig, al die apps! Maar heb ik eigenlijk wat gemist? Nee…

Volgende: iPhone challenge - 5. Microsoft, get your sh*t together 09-'15 iPhone challenge - 5. Microsoft, get your sh*t together
Volgende: iPhone challenge - 3. Ik hoor er nu bij 09-'15 iPhone challenge - 3. Ik hoor er nu bij

Reacties


Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 24 september 2015 00:18

Bij de zoektocht naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn stuurde Apple Maps mij letterlijk langs de dichtstbijzijnde Albert Heijn naar een andere vestiging een paar kilometer verderop. 8)7 _/-\o_


Hoe bevalt de muziek-app en de manier om muziek er op te zetten?

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 september 2015 00:19]


Door Tweakers user guanche, donderdag 24 september 2015 08:09

Wat een warrig verhaal zeg. Heb t maar opgegeven..

Door Tweakers user hyptonize, donderdag 24 september 2015 08:56

guanche schreef op donderdag 24 september 2015 @ 08:09:
Wat een warrig verhaal zeg. Heb t maar opgegeven..
Inderdaad, erg warrig. Enkele voorbeelden:
Was nou meteen naar 10 gegaan... :+
Huh? :?
Gelukkig is Apples App Store overzichtelijk ingedeeld. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar op de iPad vind ik de App Store altijd maar warrig en in de Windows Store krijg ik nooit gevonden wat ik zoek.
Dus Apple's App Store is overzichtelijk ingedeeld, maar de op de iPad is ie maar warrig?


In de ene alinea kraak je de iOS apps af, in de andere de WP apps, en soms is het niet eens duidelijk welk platform je nou de hemel in prijst.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 24 september 2015 09:08

Als je dit warrig vindt, moet je terug naar af.

"Had er nou gelijk 10 van gemaakt" - duidelijke verwijzing naar Windows.

App store werkt waarschijnlijk anders op een iPad dan op een iPhone, weergave en zo.

En hij kraakt idd telkens andere apps en platformen af. Dat is juist de moraal achter het verhaal. Het ene platform doet dit goed, het andere blinkt weer uit op iets anders. Sommige apps werken prettiger op WP, sommige op iOS...

Door Tweakers user RamonK, donderdag 24 september 2015 09:23

Volgens mij hebben er een paar mensen de eerdere blogs gemist. Als je die niet hebt gelezen kan ik me voorstellen dat het niet allemaal even duidelijk is. Gelukkig staat er een 4 in de titel waardoor iedereen wel doorheeft dat dit niet deel één van de serie is. Toch....?

Door Tweakers user dennisk., donderdag 24 september 2015 09:53

De drukte indicatoren in de NS app kloppen veelal niet. Zo staat er dat het rustig zou zijn door één poppetje aan te geven, terwijl het in werkelijkheid niet mogelijk is om een zitplek te vinden. Lijkt me niet erg betrouwbaar :p

Door Tweakers user smurf_nl, donderdag 24 september 2015 13:13

"Daarentegen mis ik wel het gebruikersgemak van de Regenmeter app (bedankt Niels!), want de buienradar app heeft net iets te veel menuutjes en knopjes nodig om handig te werken. "

Dan is buienalarm misschien iets voor je, veel sneller en zonder poespas: is het droog en wanneer gaat het regenen.
https://itunes.apple.com/...arm/id598509141?ls=1&mt=8

Door Tweakers user Arie-Kanarie, donderdag 24 september 2015 13:19

Dat je telefoon nog 1 keer trilt als je opgenomen hebt, komt waarschijnlijk omdat je iOS9 hebt.
Sinds ik die heb doet die van mij ook. Las het op internet ook al ergens.
Wat dat betreft is Apple geen haar beter dan Google of Microsoft, elke nieuwe versie brengt net zoveel (grote) nieuwe functies als bugs met zich mee. En dan vooral geen bugs in de nieuwe versie, maar rare dingen in onderdelen die al sinds versie 1 er in zitten.

Mijn grootste gemis in de telefoon app: je kan niet zoals bij Android zoeken in het toestengedeelte. Je moet eerst naar contacten. Bij Android levert 2749 intikken alle contacten die ARIE in de naam hebben op (en telefoonnummers met 2749, maar das minder boeiend).

Door Tweakers user funk-e, donderdag 24 september 2015 13:32

i'm with smurf_nl hierboven

Even buienalarm installeren, en vervolgens de widget aanzetten op het notificatiescherm (van bovenaf aan het scherm naar beneden swipen en onderaan op edit klikken, staan misschien nog andere leuke widgets voor je bij) Dan zie je supersnel of het gaat regenen zonder een app te hoeven openen.

Daarnaast:
Installeer nog even een ad-blocker zoals de app 'crystal' en je zult zien dat safari nog 2x sneller kan zijn. En als nieuwe iPhone-gebruiker is het misschien niet verkeerd om de 'tips' app even te openen.

Door Tweakers user xFeverr, donderdag 24 september 2015 15:24

in Tilburg zitten zelfs 3 McDonald's vestigingen!

Door Tweakers user rens-br, vrijdag 25 september 2015 08:51

dennisk. schreef op donderdag 24 september 2015 @ 09:53:
De drukte indicatoren in de NS app kloppen veelal niet. Zo staat er dat het rustig zou zijn door één poppetje aan te geven, terwijl het in werkelijkheid niet mogelijk is om een zitplek te vinden. Lijkt me niet erg betrouwbaar :p
De reden dat de drukte indicatoren niet kloppen, is omdat dit ook deels gegenegeerd wordt door de user input. Je kan via de officiele NS app ook aangeven als het in de trein waar je inzit druk is. Kan me voorstellen dat maar erg weinig mensen dit weten en dan ook doen.

Door Tweakers user beste-spellen, vrijdag 25 september 2015 10:51

schlumpie schreef op donderdag 24 september 2015 @ 00:18:Hoe bevalt de muziek-app en de manier om muziek er op te zetten?
Heb ik nog niet gedaan. Moet dat via iTunes? Want dan ga ik het waarschijnlijk ook niet doen. Hoewel het misschien verstandig is om mijn horror-visie over iTunes die gebaseerd is op windows 98 eens bij te werken.
dennisk. schreef op donderdag 24 september 2015 @ 09:53:De drukte indicatoren in de NS app kloppen veelal niet.
Daar ben ik helaas ook al achter gekomen... Maakt de app al een stuk minder 'extra' bruikbaar dan Trein. Want als dit klopt:
rens-br schreef op vrijdag 25 september 2015 @ 08:51:De reden dat de drukte indicatoren niet kloppen, is omdat dit ook deels gegenegeerd wordt door de user input. Je kan via de officiele NS app ook aangeven als het in de trein waar je inzit druk is. Kan me voorstellen dat maar erg weinig mensen dit weten en dan ook doen.
, zal er inderdaad niet veel van die drukte-indicator kloppen. Dacht dat de NS sensoren o.i.d. had ingebouwd om te kijken hoeveel mensen er in een trein zaten?
smurf_nl schreef op donderdag 24 september 2015 @ 13:13:Dan is buienalarm misschien iets voor je, veel sneller en zonder poespas: is het droog en wanneer gaat het regenen.
funk-e schreef op donderdag 24 september 2015 @ 13:32:Even buienalarm installeren, en vervolgens de widget aanzetten op het notificatiescherm (van bovenaf aan het scherm naar beneden swipen en onderaan op edit klikken, staan misschien nog andere leuke widgets voor je bij) Dan zie je supersnel of het gaat regenen zonder een app te hoeven openen.
Ga ik doen, thanks ;)
Installeer nog even een ad-blocker zoals de app 'crystal' en je zult zien dat safari nog 2x sneller kan zijn. En als nieuwe iPhone-gebruiker is het misschien niet verkeerd om de 'tips' app even te openen.
Zal ik ook naar kijken :)
Arie-Kanarie schreef op donderdag 24 september 2015 @ 13:19:Dat je telefoon nog 1 keer trilt als je opgenomen hebt, komt waarschijnlijk omdat je iOS9 hebt.
Klopt. Lekkere bug dan. Dat dat niet in het testproces boven water is gekomen... bellen is toch niet zo'n rare use case voor een telefoon om dat 'vergeten' te testen?
Arie-Kanarie schreef op donderdag 24 september 2015 @ 13:19:Mijn grootste gemis in de telefoon app: je kan niet zoals bij Android zoeken in het toestengedeelte.
Ben ik gelukkig niet aan gewend, want dat kan in Windows Phone voor een of andere stomme reden ook niet.
xFeverr schreef op donderdag 24 september 2015 @ 15:24:in Tilburg zitten zelfs 3 McDonald's vestigingen!
Centrum, bij de snelweg op- en afrit naar Breda, en waar is de derde dan?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 september 2015 10:52]


Door Tweakers user brain75, zaterdag 26 september 2015 09:43

Weer een erg leuk vervolg op je vorige drie blogs. Ondanks dat mijn vrouw hier een iPad hier heeft rond slingeren en dat ik op mijn werk nog wel eens een iPad in mijn handen geduwd krijg heb ik mij nooit in de diepte verdiept (whats in a name) in de apps.

Dat is lastig, want zo kan ik nooit een keer de Apple-gelovigen om mij heen (het is een sekte zeg ik je) van goede repliek bedienen. Volgens de gemiddelde Apple-gebruiker is namelijk echt ALLES goed aan hun platform. Het doet niet aan data-minen (wat is dat trouwens vragen ze dan eerst), alle apps werken als een tierelier, Safari is browser-heaven en het werkt zo lekker samen met de rest van de Apple-oplossingen waarmee je ook als niet Apple-gebruiker mee lastig gevallen word.

Dat het niet allemaal hosanna is toont jou blog aan. Maar dat het sterke punten heeft ben je ook eerlijk in. Wat als eerste opvalt: dat Apple-maps. Dat het een aantal jaren geleden nogal een modderfiguur sloeg was bekend, maar ik had eerlijk verwacht dat het nu wel volwassen zou zijn. Zo te lezen is BB Maps zelfs nog beter, en daar ben ik (als BB-liefhebber) nu niet echt fan van.

Jammer dat je Outlook gebruikt: ik was wel benieuwd naar jou oordeel over de mail-en agenda-app. Ik vind de mail-app op de iPad van mijn vrouw echt VRESELIJK! Dat je daarmee kan werken..... Hij laat standaard alleen de nieuwste mails zien. Mijn vrouw snapt er niks van en zelf kom ik er ook niet uit. Vanuit de Apple-filosofie zou je dat zo moeten kunnen aanpassen, maar het lukt mij maar niet. Dus of de Apple-filosofie is niet altijd even goed uitgewerkt, of ik snap de filosofie niet (wat goed kan: anderen snappen de BB-filisofie weer niet dus :) )

[Reactie gewijzigd op zaterdag 26 september 2015 17:08]


Door Tweakers user geekeep, zaterdag 26 september 2015 21:44

Centrum, bij de snelweg op- en afrit naar Breda, en waar is de derde dan?
Reeshof, vlakbij de stort en Hornbach. :)

Door Tweakers user qless, zondag 27 september 2015 23:40

geekeep schreef op zaterdag 26 september 2015 @ 21:44:
[...]

Reeshof, vlakbij de stort en Hornbach. :)
De enige Mac waar ik bedorven milkshake kreeg...

Door Tweakers user D_Jeff, donderdag 1 oktober 2015 21:22

Niet dat ik graag bash, maar vanuit de zakelijk omgeving heb ik de meuk Iphone 4s/5/5s en Lumia 520 moeten ondersteunen.

Mijn korte conclusie: Windows Phone 8 kent een zeer stijle leercurve en zonder zoekfunctie kom je nergens. Lijkt "prachtig" op Windows 8. (zoek je ook wezeloos)

Iphone: Het werk vlot, met een vage logicia. Zowel met iOS 7 als met 8 had ik het idee dat dit OS een jaar achterliep bij Andriod. Voel me veel te beperkt.
Vooral irritant is de wizard van de Mail App: Kan alleen staand ingevuld worden. Met een 4S is dat gewoon niet leuk. Blijkbaar snapt alleen safari dat je meer ruimte nodig hebt. *zucht*
En zo kan ik nog wat irritaties noemen, maar dat is alleen maar meer Off Topic.

*geeft zn Z1C nog eens een schouderklopje. Gaat ook na een plons water nog vrolijk verder.

Reageren is niet meer mogelijk