iPhone challenge - 2. Size matters

Door beste-spellen op zaterdag 19 september 2015 00:40 - Reacties (17)
Categorie: iPhone challenge, Views: 2.978

Voordat ik begin: ik ben positief verrast door het aantal views dat ik weet te behalen op mijn posts en de vele constructieve reacties, die zeker wat toevoegen aan mijn tekst. Bedankt iedereen :)

Studiegenoot met iPhone 5S (die mij opeens sinds gisteren een stuk aardiger vindt): “Het wordt echt tijd voor een nieuwe iPhone. Als de 6S uitkomt, ga ik er snel een kopen.”
Ik: “De plus-versie zeker?”
Hij: “Nee man, die is veel te groot. Dat is een vrouwentelefoon. Die past toch nooit in je broekzak?”

En bedankt. Als die 6S met zijn 5,5 inch al een vrouwentelefoon is, wat moet mijn 6 inch Nokia dan wel niet voorstellen? Dat moet dan wel een telefoon zijn voor… vrouwelijke apen? Overigens: bij mij past mijn telefoon gewoon in mijn broekzak, dat is gewoon een kwestie van broeken kopen die grote broekzakken hebben. Daarbij draag ik geen skinny jeans, in dat soort broeken wordt een 6” telefoon opbergen inderdaad wat lastig.

Een shout-out naar alle mensen die de gewone iPhone 6 en 6S te groot vinden: hoe houden jullie het vol? Je ziet toch niks op zo’n klein schermpje? Het is kiezen tussen óf inzoomen en continu heen-en-weer scrollen, óf ongelooflijk kleine priegellettertjes lezen.

Wat, toegegeven, nog best goed lukt met dit scherm: het scherm is scherp, het contrast is goed en het beeld ziet er in het algemeen gewoon goed uit. Bovendien kan het scherm ook fel genoeg om afleesbaar te zijn in niet zo ideale situaties. Door externe omstandigheden heb ik nog niet kunnen testen hoe het scherm afleesbaar is in direct zonlicht, maar in de lokalen waarbij ik de helderheid van mijn laptopscherm op zijn hoogst moet zetten wil ik überhaupt nog iets kunnen zien behalve de TL-balken die aan het plafond hangen, blijft mijn iPhone prima afleesbaar, zonder hinderlijke reflecties.

Terug naar de schermgrootte. Oké, misschien overdrijf ik wat. Goede responsive sites, zoals tweakers.net, en apps schalen meestal goed mee, waardoor het allemaal nog prima te doen is. Van 4” naar 6” was ook een paar weken wennen, dus diezelfde stap de andere kant op zal ook tijd kosten om daar weer volledig aan te wennen. Zo’n kleine iPhone ligt wel beter in je hand dan een lomp bakbeest van 16,3 bij 8,5 centimeter, zeker als je je telefoon met één hand wilt bedienen.

Het gaat alleen verkeerd op het moment dat je een website bezoekt, die niet echt geoptimaliseerd is voor mobiel (*kuch* tweakblogs *kuch*). Dan kun je je telefoon nog wel een kwartslag draaien, maar dan mis je dus dat stuk extra ruimte in de lengte, waardoor er niet echt veel tekst meer op je scherm past. Laat staan een wat grotere afbeelding of tabel.

Video komt veel beter over op een groot 6” scherm dan een klein 4” scherm, zeker in HD. Foto’s komen beter tot zijn recht op een groot scherm en bij het nemen van foto’s is het grote scherm ook ideaal. Je kunt als je daar gelukkig van wordt prima desktop sites bekijken op een 6” scherm. Wanneer je een PDF leest, past er gewoon een heel A4’tje op je scherm, in plaats van een halve. Documenten bewerken (office op iPhone is echt 100x beter dan de Windows Phone 8.1 office – meer daarover in een latere blog. Like, share en nomineer als je dat wilt lezen!!1! :+ ) op een klein schermpje is stukken lastiger en onoverzichtelijker dan op een net-geen-tablet.

Waar ik naartoe wil: een 4” iPhone is prima om dingen mee te consumeren. Daarbij is het handzaam genoeg om in iedere broekzak te passen. Maar met mijn 6” Lumia kon ik ook gewoon dingen doen. Nog een paper lezen in de trein bijvoorbeeld, of laatste wijzigingen aanbrengen in een word-document. Dat gaat gewoon niet lekker op een dergelijk klein scherm. Daarentegen lever je wel weer in op handzaamheid. Een balans vinden tussen deze twee is lastig en ook persoonlijk.

Persoonlijk vind ik het dan ook een goede zet van Apple om de nieuwe iPhones een groter scherm mee te geven. 4,7” is naar mijn mening nog te klein, maar daar heb je dan de iPhone Plus voor. Een 6” telefoon is voor veel mensen te groot en daar wil ik best in meekomen. Wil de rest dan toegeven dat 4” tegenwoordig te klein is?

Volgende: iPhone challenge - 3. Ik hoor er nu bij 09-'15 iPhone challenge - 3. Ik hoor er nu bij
Volgende: iPhone challenge - 1. Terug naar start 09-'15 iPhone challenge - 1. Terug naar start

Reacties


Door Tweakers user mavamal, zaterdag 19 september 2015 01:57

Wat betreft schermgrootte weet ik het nooit zeker. Ik heb nu een Z1 compact (Android... sorry) en vind hem qua grootte prima, alles gaat me uitstekend af. Maar als ik meer wil doen verlang ik toch al gauw naar een tablet (Galaxy tab 3 8 inch had ik een tijdje, doorverkocht) of een laptop waar ik toch dat beetje extra uit kon halen (maar misschien zijn dat de enige dingen die ik ken en vind ik een 6" telefoon hardstikke geweldig, behalve dat een grotere telefoon in mijn been steekt bij het zitten en uit mijn zak valt tijdens het fietsen, RIP Xperia Z).

Verder vind ik je blogs hardstikke interessant om te lezen, ga zo door!

Door Tweakers user Jeroenneman, zaterdag 19 september 2015 06:58

Tja, ik ben het helaas volledig eens met je gesprekspartner. Een telefoon gaat voor mij tot 5 inch, en niet groter.

Door de scaling van Android zie je nauwelijks meer content op je scherm, ik heb geen zin om een zwaar geval in mijn broekzak continu te moeten hebben en ik vind het gewoon onnodig om op een telefoon zo'n scherm te zien.

Tot each his own, maar ik zou single handed typen niet willen opgeven voor een wat groter scherm.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 19 september 2015 11:06

Alles heeft zijn voor en nadelen. De eerste keer dat ik een telefoon had met groot schermdiagonaal was ik onder de indruk van die grootte en schrikte het mij wel een beetje af (zeker als je van een klein 3,5" scherm komt) na enige tijd went het en wil je gewoon niet meer terug. Ik heb vorig jaar ook zitten kijken naar de Lumia 1520 en moet zeggen dat toen ik hem in de winkel vast had het gewoon te groot aanvoelde. Zou hij in mijn broekzak passen? Ik vermoed van wel. Zou ik er aan kunnen wennen? Denk het wel. Maar toch heeft het formaat er voor gezorgd dat ik de aankoop van mijn eerste Lumia nog een jaartje heb uitgesteld.

Hoe groter de telefoon, hoe moelijker het ook word om hem met 1 hand te bedienen. Daar heb je tegenwoordig ook wel oplossingen voor, maar handig kan je dat allesinds niet noemen. En zoals je zelf al hebt aangegeven, het komt vreemd over als je met zo een groot apparaat staat te bellen.

Dat 4" te klein is zal je mij evenwel niet horen zeggen. Dat hangt af van wat je zelf comfortabel vind. Iedereen is verschillend en we hebben allemaal verschillende wensen. Dat is voor mij altijd de grootste kritiek geweest op het genie dat Steve Jobs noemde. Hij wilde 1 toestel dat voor iedereen goed is. Maar dat kan niet. Stel je de wereld even voor als we allemaal dezelfde kledij aanhadden, allemaal met dezelfde auto rondreden en allemaal in dezelfde woning zouden wonen. 1 zender op de radio, 1 zender op TV, ...

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 september 2015 11:06]


Door Tweakers user matroosoft, zaterdag 19 september 2015 11:14

Blokker_1999 schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 11:06:
(...)

Hoe groter de telefoon, hoe moelijker het ook word om hem met 1 hand te bedienen. Daar heb je tegenwoordig ook wel oplossingen voor, maar handig kan je dat allesinds niet noemen. En zoals je zelf al hebt aangegeven, het komt vreemd over als je met zo een groot apparaat staat te bellen.
(...)
Het scheelt wel heel veel dat bij WP de navigatie van de UI zich vooral onderaan bevindt. Althans, in WP 8.1. Heb zelf een Lumia 1520 en die bedien ik erg vaak met één hand. Bij iOs en Android moet je veel vaker in de linkerbovenhoek zijn en dat wordt inderdaad een stuk lastiger met een grote telefoon. :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 september 2015 11:15]


Door Tweakers user densoN, zaterdag 19 september 2015 12:46

Zoals Blokker al aangeeft bestaat er geen 'one size fits all' smartphone. Dat geldt dus ook voor de minimale grootte van het scherm.

Zelf ben ik niet aanwezig op social media en stuur ik gemiddeld 5 appjes per dag. Een toestel wat ik met een hand gemakkelijk kan bedienen is voor mij dus ook geen eis. Wel lees ik veel en kijk ik veel video's waarbij een groter scherm prettiger kijkt. Op basis van mijn gebruik heb ik dus besloten voor een 6Plus te gaan.

Mijn vriendin zit vaker te appen en wil een toestel wat in haar broekzak past waardoor voor haar de 6Plus geen optie was. Zo zie je maar, het hangt volkomen van je persoonlijke wensen af (meelopers daargelaten, hoewel het gevoel van sociale acceptatie ook een persoonlijke wens kan zijn :+ ).

Door Tweakers user beste-spellen, zaterdag 19 september 2015 13:09

Jullie hoeven geen sorry/helaas te zeggen als je het niet met mij eens bent ;)

Ik wilde ook niet beweren dat iedereen maar een 5,5" telefoon moet aanschaffen, maar ik vroeg me gewoon af wat mensen nou fijn vinden aan een dergelijk klein toestel. Voor mensen die continu zitten te appen en gewoon een handzaam toestel willen, kan ik het nog best begrijpen. Persoonlijk zou ik dan alsnog een groter scherm willen, omdat het toetsenbord dan ook wat groter is en dan klik je ook wat minder vaak op de letter naast de letter die je daadwerkelijk wilde aanklikken.
matroosoft schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 11:14:
Het scheelt wel heel veel dat bij WP de navigatie van de UI zich vooral onderaan bevindt.
Dit dus, iOS op 6" gaat hem echt niet worden met die terugkoop die dus niet naast de homeknop zit maar links bovenin het scherm.
Jeroenneman schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 06:58:
Door de scaling van Android zie je nauwelijks meer content op je scherm.
Dan heb je gewoon slechte apps/een slecht OS gekozen :+ Van mijn Lumia ben ik gewend dat praktisch alle apps prima meeschalen en dat er dus ook echt meer informatie op het scherm staat.

Door Tweakers user densoN, zaterdag 19 september 2015 17:19

Dit dus, iOS op 6" gaat hem echt niet worden met die terugkoop die dus niet naast de homeknop zit maar links bovenin het scherm.
Dit hebben ze 'enigszins' opgelost door twee keer op de home knop te drukken..

Door Tweakers user beste-spellen, zaterdag 19 september 2015 17:23

densoN schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 17:19:
Dit hebben ze 'enigszins' opgelost door twee keer op de home knop te drukken..
2x home is toch het openen van het multitask menu?

Door Tweakers user 6129(15), zondag 20 september 2015 00:42

beste-spellen schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 17:23:
[...]
2x home is toch het openen van het multitask menu?
Eigenlijk is het twee keer op de home button tappen (dus niet 'fysiek' indrukken) bij de grotere iPhones vanwege de Touch ID sensor.

Door Tweakers user brain75, zondag 20 september 2015 09:56

Erg is dat: als iemand je ineens aardiger vind omdat je een bepaald merk telefoon bij je draagt. Kun je nagaan hoeveel vrienden ik heb op mijn werk met mijn BB Passport O-)

Die schermgrootte: ik was ook van de club die de schermgrootte van onder geschikt belang vond. Zakelijk had ik tot vorig jaar nog een Lumia 620 (scherm van 3.8"), maar doordat dit toestel de neiging had spontaan uit te vallen (niet heel handig tijdens een consignatiedienst) ben ik toch over gestapt op die pannenkoek Lumia 735 (scherm 4.7"). Ik zeg pannenkoek, want de 620 was een bewuste keuze van mij: lekker klein en handzaam!

Nu een half jaar verder moet ik eerlijk bekennen dat de schermgrootte van de 735 toch wel ideaal is. Althans, voor het werk: ik wil voor werk gewoon niet met een mega-toestel rondlopen. Het is immers gereedschap.

Prive had ik een BB Z10 (scherm 4.2") en de ervaring van de Lumia 735 was een van de redenen (naast het fysieke toetsenbord natuurlijk) de overstap te maken naar de BB Passport (scherm 4.5" square). En ook dat gaat wennen: ik had laatst die Z10 nog even in handen alvorens ik hem heb verkocht en naar mijn gevoel waren de scherm verhoudingen helemaal zoek (toch gewend geraakt aan de Passport).

Positief aan de Lumia-series vind ik dat websites op de browser goed schalen, snel laden en soepel te scrollen zijn. Zoals ik al eerder zei: het toestel bied veel voor het geld.

Door Tweakers user WoutervOorschot, zondag 20 september 2015 12:52

De lumia 1520 vindt ik echt heerlijk, zo veel ruimte!! <3<3

Erg jammer dat de 950xl kleiner wordt, ik had liever 6.2 oid dan 5.8 gezien...

Door Tweakers user Richh, zondag 20 september 2015 17:41

Jeroenneman schreef op zaterdag 19 september 2015 @ 06:58:
Door de scaling van Android zie je nauwelijks meer content op je scherm
Dat klopt helemaal, en ik erger me er dood aan :P

Daarom moet je Android ook even een handje helpen. Gek genoeg heeft iedere achterlijke telefoonmaker gekozen voor bizar hoge DPI-instellingen. Het eerste wat ik doe als ik een smartphone koop, is de boel rooten om dit per direct aan te kunnen passen. Het is ontzettend dom dat ik daarvoor mijn telefoon moet rooten en dat daar weer andere nadelen aan kleven (updaten), maar het is het imo allemaal waard.

Mijn SGS6 toont nu op het launch screen 5 apps naast elkaar (zoals een >5,5" smartphone) en dat is imo ideaal. Ook met webbrowsen heb je dan zo'n 25% meer ruimte in de lengte en de breedte.

Overigens doen Apple en Microsoft hetzelfde: grotere schermen tonen veel te weinig 'extra' data, vind ik. Ik koop geen grote telefoon zodat alles groter wordt, maar dat lijken fabrikanten te denken.

Door Tweakers user 118226, zondag 20 september 2015 19:47

De eeuwige broekzak discussie. Je meld dat je het niet prettig vind om met een grote telefoon in je broekzak rond te lopen en meteen krijg je wat mensen over je heen die dat onzin vinden en dat je dan maar wijde broeken moet gaan dragen.

Kunnen we het er niet gewoon overeens worden dat sommige mensen het niet prettig vinden en anderen er geen probleem mee hebben?

Door Tweakers user beste-spellen, zondag 20 september 2015 21:03

brain75 schreef op zondag 20 september 2015 @ 09:56:
Erg is dat: als iemand je ineens aardiger vind omdat je een bepaald merk telefoon bij je draagt. Kun je nagaan hoeveel vrienden ik heb op mijn werk met mijn BB Passport O-)
Awwwwww. Wij kunnen nog wel vriendjes worden hoor O+
Prive had ik een BB Z10 (scherm 4.2") en de ervaring van de Lumia 735 was een van de redenen (naast het fysieke toetsenbord natuurlijk) de overstap te maken naar de BB Passport (scherm 4.5" square).
Hoe bevalt het vierkante scherm? Het lijkt me dat apps/websites daar totaal niet voor gebouwd zijn.
Richh schreef op zondag 20 september 2015 @ 17:41:
Het eerste wat ik doe als ik een smartphone koop, is de boel rooten om dit per direct aan te kunnen passen.
Beetje jammer dat je daarvoor je toestel moet rooten inderdaad... Dat zou toch echt niet moeten. Overigens schalen de teksten van de meeste Microsoft-apps op Windows Phone redelijk goed mee en zie je écht meer tekst op je scherm. Maar dit is pas sinds niet al te lange tijd. Bij launch van de Lumia 1520 was het echt huilen met de pet op.

Door Tweakers user brain75, maandag 21 september 2015 11:06

Awwwwww. Wij kunnen nog wel vriendjes worden hoor O+

Ahhh.....lief van je :*)

Hoe bevalt het vierkante scherm? Het lijkt me dat apps/websites daar totaal niet voor gebouwd zijn.

Het vierkante scherm bevalt eerlijk gezegd beter dan een smartphone met traditionele afmetingen. Websites schalen netjes mee. Het lezen van websites is veel natuurlijker: ik moet mezelf echt aanpassen als ik een keer op de Lumia 735 een website open. Ook apps schalen netjes mee: mijn zoontje speelt heerlijk Minion Rush op het volledige scherm. Hij beweerd dat hij veel meer ziet en dat het sneller is (affijn, ik speel het zelf niet...dus of dat klopt?). Een app waar de extra schermruimte veel voordeel geeft is Yatze: dit is een Kodi-remote en de extra ruimte maakt de interface een stuk rustiger dan dezelfde app op de Samsung S5 Mini van mijn vrouw.

Zijn er nadelen aan het vierkante scherm? Jawel, als je filmpjes kijkt word niet het volledige beeld benut. Je kijkt dan dus naar een filmpje met aan de boven-en onderkant vrij grote zwarte balken. Niet echt mooi, maar die ene keer dat ik een Youtube-filmpje bekijk......

Door Tweakers user Chrisz, maandag 21 september 2015 12:15

Zelf ben ik het ook met je gesprekspartner eens, heb zelf een 5S die prima voldoet en hoef ook niet groter. Ik wil een beetje kunnen bellen/appen, heel veel meer dan even snel wat op internet opzoeken doe ik er ook niet mee. Verder stream ik veel muziek in mijn auto, waar ook geen groot scherm voor benodigd is.

Groter scherm kan ik enkel bedenken als je veel met het OV reist en je moet vermaken door filmpjes te kijken etc.

Door Tweakers user beste-spellen, maandag 21 september 2015 13:01

brain75 schreef op maandag 21 september 2015 @ 11:06:
Hoe bevalt het vierkante scherm? Het lijkt me dat apps/websites daar totaal niet voor gebouwd zijn.
[..] bij filmpjes kijkt word niet het volledige beeld benut. Je kijkt dan dus naar een filmpje met aan de boven-en onderkant vrij grote zwarte balken. Niet echt mooi, maar die ene keer dat ik een Youtube-filmpje bekijk......
Bedankt voor de heldere uitleg.. Kan ik zeker in meekomen. Was dus vooral bang dat apps/sites niet goed overkomen op zo'n raar scherm formaat, maar dat blijkt dus wel mee te vallen.

Maar ik kijk best wel veel filmpjes op mijn telefoon...
Chrisz schreef op maandag 21 september 2015 @ 12:15:
Groter scherm kan ik enkel bedenken als je veel met het OV reist en je moet vermaken door filmpjes te kijken etc.
... omdat ik veel met het ov reis :p

Reageren is niet meer mogelijk